Jak vybrat k obleku správnou kravatu?

08. října 2018

Některým mužům v dnešní době připadá nošení kravaty k obleku příliš. Na rozhalence u košile a obleku samozřejmě nic špatného není, jedná-li se o běžnou společenskou či pracovní událost. Kravata má však mnoho benefitů, o kterých možná spousta mužů ani neví. Konec konců, kdyby kravata nebyla tak důležitým doplňkem pánského šatníku, už by jako taková dávno vymizela.

Kravata totiž v obleku, díky své svislé linii, vizuálně nutí vést oční kontakt pozorovatele z oblasti „véčka saka“ k obličeji. Dobře zvolená kravata zvyšuje míru profesionality a dokáže vyzdvihnout vzhled celého obleku. K dostání jsou materiály, které kravatě dodávají formálnější vzhled či naopak ležérnější. Ano, věřte nebo ne, i kravata v podobě pletené vlny s rovným zakončením dokáže outfitu dodat „smart casual“ vzhled namísto formálního.

Jak tedy vybrat správně kravatu k Vašemu obleku?

K tomu, aby kravata v obleku vypadala dobře, je důležitá její šířka. Možná jste si všimli, že se kravaty dají pořídit v různých rozměrech. To z důvodu, že šířka kravaty musí proporčně odpovídat šířce klopy saka. Nepotřebujete k tomu krejčovský metr, pokud máte sako s úzkou klopou tak kravaty typu „slim“ budou vhodnou volbou. V případě, že máte klopy širší a nejste si jistí, zda je daná kravata vhodná, přiložte ji k horní části klopy saka. V případě, že je rozměr podobný, kravata je vhodná.

Ta lehčí část je za Vámi a teď si vysvětlíme několik pravidel, které Vám pomůžou nedělat zbytečné chyby, v případě volby barvy či vzoru. Pokud barvu a vzor kravaty vybíráte úplně sami bude zapotřebí zapojit představivost a raději doporučujeme volit méně výrazné barvy.

Vzor

Než vyberete vzor kravaty je důležité se zamyslet nad tím, s jakým oblekem a košilí jí budete nosit. Pokud oblek i košile vzor nemají, tak chybu snad udělat nemůžete. Klidně si vyberte různé variace proužků, puntíků či jiných vzorů.

Košile se vzorem? V případě, že máte košili s elegantním proužkem, doporučujeme nosit kravatu čistou nebo proužkovanou. Tedy spíše s širšími pruhy. Důležité je, aby proužek u kravaty byl znatelně širší než ten u košile. V opačném případě, košile s kravatou začnou vizuálně splývat a výsledek nebude příliš hezký. Vhodnou volbou jsou také puntíky a jiné vzory, vždy však dbejte na to, aby byl vzor dobře viditelný.

Máte kostkovanou košili? Pravidlo je dosti podobné. Snažte se vybrat kravatu opačného vzoru nebo úplně čistou, tak abyste se vyhnuli splývání vzoru košile s kravatou. Výbornou variantou je také kravata pletená.

Barvy

Jak dobře víme, různé barvy působí odlišně na lidskou psychiku. Toho můžete využít ve svůj prospěch při volbě kravaty. Čeká Vás důležité jednání, při kterém bude zapotřebí dostatečná porce sebedůvěry? Sáhněte po tmavě modrém obleku a kravatě v tonu burgundy nebo červené (nikoli křiklavě červené). Tato kombinace budí přirozený respekt, asi i proto je velice oblíbena mezi bankéři z Wall Street.

Chcete-li působit poněkud klidnějším dojmem pro své okolí, sáhněte po barvě tmavě modré. Tato barva vzbuzuje důvěryhodnost a odbourává nervozitu.

A co další barvy? Pokud se budete držet méně výrazných barev, tak se nemáte čeho bát. Nejdůležitější pravidlo je, aby kravata byla vždy tmavší barvy než košile.

Kombinace kravaty a kapesníčku

Nosíte rádi kapesníček? My ano, je to skvělý doplněk pro oživení obleku. Často ale vidíme, jak se někdo snaží kombinovat stejný vzor kapesníčku i kravaty, a to je právě špatně. Kapesníček může mít podobný odstín jako kravata, vzor ale musí být odlišný.

Vázání kravaty

Tak teď už víte, jak si vybrat kravatu, pravděpodobně víte i jak ji uvázat. Druhů uzlů vhodných pro vázání kravaty existuje spousta. Jak se ale říká v „jednoduchosti je krása“, a proto Vám doporučujeme, jednoduchý typ uzlu zvaný „Four in hand“. Pokud chcete dodat uzlu na objemu, výbornou volbou je dvojitý „Four in hand“. Tyto uzly se hodí na všechny druhy kravat a při správném uvázání, vždy vypadají skvěle. Další výhodou že tento typ uzlů zvládne úplně každý bez jakýchkoliv problému.