Jaké materiály zvolit na zimu?

24. září 2019

Je to tak, podzimní počasí pomalu klepe na dveře. S klesajícími teplotami bude zapotřebí zvýšit počet vrstev oblečení. Někdo právě z tohoto důvodu má podzim velice rád a jiný zase chladnější počasí spíše nesnáší. Ať už patříte k jedné či druhé skupině, tak v případě, že neplánujete podzim a zimu strávit někde v teplých krajích, tak Vás oblékání dalších hřejivých vrstev nemine.

Pokud se nechcete nepříjemně potit a chcete, aby Vás oblečení příjemně zahřálo, ale přitom bylo dostatečně prodyšné, doporučujeme investovat do přírodních materiálů. Ano, je to lákavé, pořídit si kabát za poloviční cenu z polyesteru, který je na omak příjemný a hřejivý. V momentě, kdy s ním však vyrazíte do ulic a pak se třeba ocitnete v přetopené tramvaji, tak si uvědomíte, že daný materiál vůbec nedýchá.

Ať už si chcete koupit svetr, kabát, sako či cokoliv jiného rozhodněte se koukněte na cedulku se složením materiálu. Hledejte oblečení, které je právě vyrobeno převážně nebo čistě z přírodních materiálů, které mají výborné termoregulační vlastnosti a schopnost odvádět pot. V tomto článku projdeme některé z těchto materiálu, které by ve Vašem šatníku rozhodně neměli chybět.

Vlna

Přírodní živočišné vlákno získané stříháním zejména ovčí a kozí srsti, může být však i z velblouda nebo lamy. Vlna je všeobecně velmi kvalitní a odolný materiál, který má skvělé izolační vlastnosti. Říkáte si, že máte vlněný oblek, ale zas takové teplo v něm není? To je právě druhem vlny a hlavně gramáži materiálu. Nepodšitý oblek z vlny s nízkou gramáži je stejně vhodnou volbou do tepla jako oblek vyrobený z vlny s vysokou gramáži do zimy. Pro větší hřejivost se do vlny často přidávají další materiály jako například kašmír či alpaka.

Alpaka

Se získává ze srsti lamy, která má na rozdíl od klasické vlny ještě lepší izolační vlastnosti, také nenasává vodu a je hypoalergenní. Často se používá právě jako příměs do vlny ovčí.

Kašmír

Získává se ze srsti kašmírové kozy a jedná se o jeden z nejhřejivějších přírodních materiálů vůbec. Kašmír je velice jemný a hebký na dotek, a právě i tenká vrstva dokáže příjemně zahřát a zajistit naprostou prodyšnost. Proto je také kašmír jedním z nejdražších materiálu na trhu. Dalším důvodem vysoké ceny je to, že kašmír je velice omezená surovina a ročně se získává jen pár desítek tisíc tun, které musí pokrýt veškerou světovou produkci.

Merino vlna

Získává se z vlny ovcí plemene Merino, tato vlna je jemnější než ostatní vlny a nabízí vysokou hřejivost. Merino vlna je schopná absorbovat až 30 % vlhkosti, což je několikrát více než například polyester. Díky této vlastnosti se merino vlna hodí například i na ponožky, jelikož Vás bude hřát i přes vysokou vlhkost a postupně také odvádět pot. Další výhodou je, že tato vlákna mají antibakteriální schopnosti a nemnoží se mezi nimi bakterie.

Mohér

Je to také druh vlny, který se získává z angorských koz. Mohérové vlákna jsou silná a dutá, díky tomu má i vysoké hřejivé vlastnosti. Jelikož tato tkanina je velice pružná, je tento materiál poměrně nemačkavý a také odolný. Stejně tak jako alpaka je mohér hypoalergenní.

My všechny tyto vlastnosti a výhody dobře známe, a proto ať už naši konfekci či oblečení na míru, šijeme právě z těchto přírodních materiálu.  Pokud ještě nemáte zkušenost s různými druhy vln, nezávazně se u nás zastavte na showroomu, kde Vám rádi ukážeme třeba naše kabáty ušité z kombinací výše zmíněných materiálů. Můžete si také například vyzkoušet, jaký je rozdíl mezi alpakou a kašmírem.