Svatební sezóna

12. ledna 2022

Loňský rok jsme si svatební sezónu velmi užili a už se těšíme na tu nadcházející. Co všechno jsme zvládli a zažili, o tom je přesně náš nový článek, který tentokrát dala dohromady Nikola. Ta se stará o to, abychom v rámci svateb spolupracovali jen s těmi nejlepšími a aby se naše vášeň pro módu dostala mezi ty, kteří právě řeší svatební outfit. 

U nás jste rozhodně na správném místě. S šitím svatebních outfitů máme mnoho zkušeností, rádi vám pomůžeme vybrat ten pravý pro váš velký den.

V rámci článku jsem se ptala svých kolegů Jiřího a Dominika (MTM specialisti), dále Radka ze svatební agentury, a také našich zákazníků, na jejich dojmy z loňské svatební sezóny.

Svatební editoriály - inspirace

V loňském roce jsme byli opět součástí několika svatebních editoriálů, na kterých spolupracujeme s lidmi ze svatebního světa - koordinátoři, fotografové a další důležití dodavatelé. S mnohými z nich se známe osobně a určitě můžeme doporučit.

Máme rádi spolupráci s Yes & Yes, které vydávají skvělou svatební knihu MY. Pořádají také ve spolupráci s LEMARKET svatební festival VSL, který se bude konat 20.2.2022 v Pražské tržnici. My tam určitě budeme - máme dokonce ještě pár volných vstupenek, klidně nám napište :). Skvělou zkušenost máme také s agenturou Stylové svatby, s Barborou z Weddings by Barbora, s Bárou z Best svatby a s mnohými dalšími, které najdete označené u fotek na našem Instagramu. Sbíráme od nich inspiraci, jaký styl svateb teď letí, co nastávající řeší atd. My naopak radíme s tím, aby ženich vypadal co nejlépe.

Loňské editoriály byly velmi rozmanité a kreativní - od naprosto formální romantiky na zámku až po uvolněný styl na statku laděný do aktuálního ročního období. Zajímavou lokalitou byl editoriál z leteckého prostředí. 

Výsledné fotky z editoriálů a označení všech partnerů, se kterými spolupracujeme, najdete na našem IG profilu, když kliknete na seznam fotek, na kterých jsme označení.

Svatební sezóna očima svatební agentury

Zeptala jsem se Radka Bulanta ze Stylové svatby, jak hodnotí loňskou svatební sezónu z pohledu svatebního koordinátora:

"I přesto, že loňskou sezónu opět poznamenala covidová opatření, byla zkrácena o měsíce duben a květen a doposud se nám do Čech nevrátily realizovat svou svatbu zahraniční páry, ji hodnotíme jako velice úspěšnou."

Jaké jsou za Vás svatební trendy pro rok 2022?

"Svatebními trendy pro letošní rok stále zůstavá z let minulých oblíbený . Boho styl, na kterém nevěsty milují především uvolněnost a jednoduchost.  Dalším trendem je pak celkový minimalismus, a to napříč všemi svatebními  obory - catering, tiskoviny,… Do obliby se ze zahraničí konečně více dostaly také různé stylové koutky. Na své si tak přijde úplně každý ze všech svatebních hostů a navíc se jednotlivé koutky dají naprosto perfektně vyladit!"

Vnímáte nějaký posun v plánování svateb?

"Stále více snoubenců chápe, že plánovat v současné době svatbu bez svatební agentury je jako nervová jízda na horské dráze. Celkově se změnila pravidla hry a objevily se nové problémy, na které si snoubenci musí nejen při plánování dávat pozor. Obrací se tak na nás čím dál častěji páry, které se bohužel někde spálily, nebo se v plánování zasekly na nějaké velké překážce, mají třeba zaplacené zálohy a neví jak dál. Máme za sebou letité zkušenosti a všechny naše domluvené svatby v pořádku proběhly."

"Naše" svatby


Loňské jaro jsme měli docela napilno. Obraceli se na nás snoubenci, kteří mnohdy řešili svatbu na poslední chvíli, protože přesouvali z dob, kdy to kvůli opatřením nešlo. 

A slovíčko "na poslední chvíli" nejde úplně dohromady s tím, co děláme. Ale i tak jsme to zvládli a žádný z ženichů se nemusel ženit v maturitním obleku :).

Ušili jsme desítky obleků a outfitů. Každý byl jedinečný. A každý nám udělal stejnou radost jako ženichovi, pro kterého jsme ho ušili. 

Nejvíce oblíbený styl svatby byl již zmíněný "boho styl". Na toto téma připravujeme samostatný článek, vyjde během února. 

Zeptala jsem se mých kolegů na pár svatebních otázek

Dominik s Jiřím jsou ti, kteří u nás řeší se snoubenci jejich představu a společně prochází cestou až k perfektně padnoucímu svatebnímu outfitu. 

Dominiku, jaký svatební outfit tě v loňském roce nejvíce bavil?

"Bavily mě všechny svatební outfity, které svým designem zapadaly do konceptu svatby, ale byly zároveň i praktické pro další využití. Těší mě, když má svatební outfit potom i další běžné využití a může dělat radost dál.  Tím ale nechci říct, že aby tohoto kritéria svatební outfit splnil musí to být modrý oblek - spíše naopak. 

Jeden z formálnějších outfitů, který bych chtěl zmínit byl pro pana Lukáše V. jednalo se o béžový oblek z lehké italské vlny vhodné do teplých letních dnů v kombinaci s ivory košilí a vestou, která celému outfitu přidala na zajímavosti. 

Ačkoli to může být pro někoho extravagantnější pojetí svatebního outfitu, tak se výsledek velice povedl a pan Lukáš V.  může nyní nosit celý outfit i separátně - myšleno vestu k jeansům, kalhoty k modrému saku a samotné sako třeba s hnědými chinos kalhoty."


A tebe Jiří?

"Z řady svatebních outfitů, které jsem letos dělal nelze asi vypíchnout jeden určitý, nicméně nejvíce mě bavilo vymýšlet kombinace obleků s kontrastními vestami. Správně zvolená vesta může svatební oblek posunout o úroveň výš a i při odložení saka se díky ní neztrácí určitá "svátečnost" oděvu."

Ještě by mě zajímalo, co muži při výběru svatebního outfitu nejvíce řeší? 

Dominik: "Musím říct, že pánové jsou během vytváření svatebního outfitu poměrně flexibilní, vetšinou tomu tak bývá za doprovodu partnerky :-). Díky tomu mnohdy vznikne outfit, který si předtím neuměli ani představit. Nakonec jsou však pozitivně překvapení."

Je dobré, když přijdou s nějakou základní představou (mimochodem loni jsem na toto téma sepsal článek). Nicméně určitě by už neměli řešit, zda budou dané materiály, barvy či střih vyhovující - o to se už postaráme my, víme co děláme."

Jiří: "Všimnul jsem si, že řada mužů přichází dost často s jedním a tím samým zadáním: Abych ladil s šaty nevěsty. Je to správné uvažování, je fajn, když spolu pár ladí. Nicméně je třeba uvažovat i prakticky- svatební šaty jsou pouze na jedno použití, ale u pánského svatebního outfitu/obleku to tak být nemusí. Proto je lepší soustředit se spíš na věci jako, kam například ten oděv nosit dál a odstín šatů nevěsty propsat do outfitu v detailu."

Setkáváš se při výběru svatebního obleku s nějakým nešvarem? :)

Jiří: 
"Přál bych si, aby muži řešili svatební outfit jako celek - tedy nejen oblek, ale i košile, vhodné doplňky, boty... Doplňky jsou stejně důležité jako celý oděv a například nekvalitní boty můžou celý look úplně pohřbít. Tím neříkám, že je nezbytné koupit boty jen u nás, rád poradím s výběrem i na dálku."

Dominik: "Často se mi stává, že nastávající ženich přijde s představou klasického byznysového obleku, ačkoli oblek téměř nenosí a svatba je spíše v ležérnějším duchu. Bývá pak příjemným překvapením zjistit, že svatební outfit může vypadat úplně jinak, ale zároveň být i dostatečně formální, nejen pro svatbu, ale případně i pro obchodní schůzky apod."

A co na to zákazníci, pro které jsme šili svatební oblek?

Zeptala jsem se také Martina, pro kterého jsme šili svatební oblek na letní svatbu, na jeho zážitek s výběrem:

"Naprostá spokojenost. Nemám moc rád nakupování a vybírání, taky jsem neměl moc představu... Ale stačilo si vyjasnit pár základních věcí a o vše ostatní už bylo postaráno. Bavily mě také praktické rady, které by mě samotného vůbec nenapadly. Třeba to, že se hodí mít dvě košile. Super! Oblek měl samozřejmě úspěch, díky."

Alice hodnotí svatební outfit svého teď už manžela:

"Dopadlo to nad očekávání výborně. Celý proces byl velice příjemný, staral se o nás naprosto profesionální personál, který se vším poradil a nic pro něj nebyl problém, a výsledný oblek je krásný, pohodlný a perfektně sedí. Přestože má úzký střih, muž si v něm bez problému zvládl dát nohu za hlavu. :-)"

CHYSTÁTE LETOS SVATBU?

NAŠE SVATEBNÍ OBLEKY