Ulster - návrat do staré Anglie

21. prosince 2021


Tak na tento střih kabátu jsem měl už dlouho spadeno. Výběr fazony kabátu není zcela lehká záležitost. Pokud již třeba nějakou dobu o kabátu přemýšlíte, budu doufat, že vás tenhle článek dostatečně inspiruje. 

Historie kabátu nazývaného Ulster sahá až do viktoriánské doby. Ulster je pro mě především synonymem elegance, takže se omlouvám za nadužívání tohoto slova v následujících řádcích. Možná ve vás tenhle kabát vyvolává vzpomínky na jednoho detektiva z Baker Street. Měli byste pravdu. Sherlock Holmes je asi nejvýraznější fiktivní postava, která Ulster oblékala a v podání geniálního herce Benedicta Cumberbatche obléká dál.

Pojďme ale z fikce do reality a řekněme si pár výhod, které Ulster nabízí.


První nespornou výhodou je pro mě jeho délka. Pro představu měřím 197 cm a zvolil jsem si délku po lýtka. Takový kabát bych neměl šanci v konfekci pořídit. Velké komerční značky dnes nabízí bohužel pro mě stále krátký kabát typu Chesterfield. Přitom vyšším postavám dělá dlouhý kabát dobře a díky délce působí celá silueta velice elegantně. Delší kabát má také lepší izolaci a zároveň narozdíl od krátkého kabátu nevytváří efekt dlouhých nohou.

Další detaily, které zvedají eleganci kabátu, jsou osm centimetrů vysoké rukávové manžety a nápadně dlouhý rozparek. Navíc je ve středu rozparku skryté zapínání na knoflík, takže i při větším větru kabát tolik neprofukuje.

Fazona Ulsteru se s časem a módními trendy výrazně měnila. Jeho původní podobu vytvořil již v roce 1866 irský krejčí a návrhář John McGee(1). V té době byl Ulster jednořadý kabát s krátkou kápí/pelerínou. Jednalo se o neformální pracovní plášť, který oblékali zejména kočí. Do dnešní doby se pelerína naštěstí nepřenesla a v eduardovském období získal kabát podobu dvouřadého kabátu z odolného materiálu. Své lehce staromilecké sklony nezapřu, takže jsem při vymýšlení podoby měl v hlavě nejprve pásek, který je pro tento typ kabátu typický, a nakládané kapsy s patkami. Nakonec jsem se rozhodl pro kompromis. Namísto pásku jsem zvolil méně poutavou a kontroverzní variantu všitého dragounu, který dává kabátu lehce vojenský ráz a z praktického důvodu jsem ponechal tradiční nakládané kapsy, protože více rozbíjí již tak zřetelně velkou plochu kabátu.

Na závěr jedna praktická vychytávka. Ulster má na pravé straně pod límcem schovaný knoflík a díky vyladěnému tvaru klop máte možnost kabát snadno zapnout až ke krku, což při zapomenuté šále, nebo při delších toulkách po vánočních trzích se svařákem jistě doceníte. 

Napsal Jiří Friedrich, MTM specialista