Chesterfield coat

18. prosince 2022

Chesterfield coat - britská klasika, která přežila 2 století

Pokud chodíte do práce v obleku, nebo zajdete občas do divadla, pak potřebujete formální kabát. Jít do opery a vzít přes oblek péřovku, není úplně ideální. Vždy, když tuhle kombinaci vidím, vzpomenu si na dobu, kdy jsem chodil do tanečních. A asi nebudu jediný.

Naproti tomu padnoucí formální kabát pozdvihne celkový dojem na další úroveň. Chesterfield má velice jednoduchou elegantní fazonu a právě proto je to vhodný partner k obleku.


Jeho klasická podoba, tak jak ji můžete vidět na nákresu z roku 1888, má kryté zapínání,  rovné klopy, dvouvýpustkové kapsy s patkami, často včetně takzvané ticket pocket. Límec je sametový v monochromatické barvě. Rukávy mají zpravidla rovné prošité kraje bez rozparku a na zadním díle najdete jeden rozparek. Délka dosahuje úrovně kolen.

Moje verze není tak striktní, ale v mnoha případech respektuje základní fazonu. 

Sametový límec zkrátka vypadá dobře a u krku je příjemný. Kryté zapínání je u kabátu klíčovým prvkem formálního stylu. Rád nosím bekovky a nemohl jsem si odpustit propsat do mého chesterfieldu trochu stylu z Peaky Blinders. Proto ty špičaté klopy a velice nízké zapínání. Při mé výšce mi krátké kabáty ke kolenům nedělají dobře. Opticky prodlužují nohy, a to je to poslední, co při dvou metrech potřebujete. Takže délka klasicky po lýtka a dlouhý středový rozparek se skrytým knoflíkem. Navíc jsem záda rozdělil funkčním dragounem, abych pro změnu předešel efektu nikde nekončících zad... no posuďte sami, jak se kabát vydařil.

Pokud nejste severský typ, kterému je i v -5° horko, určitě budete řešit kvalitní teplý materiál.

Tady může nastat problém. Jestliže půjdete po hodně vysoké gramáži (750 gramů a výše), kabát svým nabitým objemem může snadno ztratit svojí eleganci. Na kabátovině se obecně nevyplácí šetřit, protože je to kus oblečení, který nosíme velice často, a to standardně po dobu téměř 6 měsíců v roce. Proto jsem zvolil vlněnou látku s příměsí kašmíru v barvě antracit z kolekce Loro Piana. Pro nadšence detailních informací: jedná se o blend 90% vlna, 10% kašmír v gramáži 590g/m2. Italská značka Loro Piana získala svoje velké jméno právě díky jejich unikátnímu kašmíru. Více informací zde.

Abyste získali i cenovou představu, na kolik u nás kabát z takového materiálu vyjde, cena je od 32 990 Kč.

(JF)