Pitti Uomo 97 pohledem Manemo

10. února 2020

Jet do Itálie v lednu a nelyžovat? Že Vám to nedává smysl? Nám ano, protože v italské Florencii se i v zimě koná jeden z největších veletrhů pánské módy Pitti Uomo. Tak jako každou zimu se zde představovali nejnovější trendy, střihy a kombinace pro nadcházející zimní sezóny.

U nás se zima možná ještě chvíli zdrží, není proto na škodu se na tu příští připravit už letos a třeba si ještě nějaký ten zimní kousek užít než letos dorazí jaro. Náš Manemo tým v čele s šéf designerem Michalem pro Vás i letos nafotili a sepsali ty nejdůležitější, a také nejpoužitelnější trendy a novinky a tipy tak, abyste je i Vy mohli začlenit do svých šatníků.

KABÁTY

Co by to bylo za zimu bez pořádného kabátu. Největší změnu v kabátech sebou přináší hlavně samotná konstrukce. Nemáte rádi ty obří kabáty, pod které se sotva vejdete se sakem? Máme pro Vás řešení. Nepodšitý kabát. Už nějakou dobu pro Vás šijeme kompletně nepodšitá saka a tohle je úplně stejné. Kabát nemá žádnou vnitřní konstrukci ani podšívku je tedy neuvěřitelně lehký a pohodlný. Můžete ho i bez problémů složit do kufru nebo tašky, aniž byste poničili jeho konstrukci.  Naše zima už není taková, jakou si ji možná pamatujete z dětství. Ale pokud Vám i přesto bývá větší zima, je to jen o volbě správného materiálu a jeho gramáže. Lehčí vlna na kabát, který použijete jen na přeběhnutí mezi kanceláří a autem, příměs kašmíru nebo stoprocentní kašmír pro pořádné zahřátí. 

Nepodšitý kabát skvěle padne jak obleku, tak třeba k džínům a roláku.

MANŠESTR

O tomhle materiálu jsme se zmiňovali už loňskou zimu. Zkuste zapomenout na kalhoty, které nosil Váš děda. Teď se bavíme o moderním a aktuálním střihu. Slim chinos nebo zúžené džíny? Obojí se dalo na Pitti zahlédnout. Důležitá je ale i barevnost. Můžete vsadit na klasiku v modré nebo tmavě hnědé, ale aktuální trend jsou světlé barvy i na zimu. Bílá, krémová, béžová nebo světle šedivá. Budou se Vám parádně kombinovat s tmavším svetrem nebo klasickým modrým flanelovým blazerem. 

Italové ani v zimě nemění délku svých kalhot. I teď se totiž dají nosit lehce kratší kalhoty. Mají tu výhodu, že si ve špatném počasí jejich spodní kraj nezašpiníte.

TWEED

Ano i v Itálii se nosí tweed. Ale není to úplně ten neprůstřelný, který znáte ze starých anglických detektivek. Italové se nechali inspirovat a už delší dobu vytvářejí svojí variantu tweedů v lehčích gramážích. Jsou tak ideální i do našich podmínek a neuvaříte se v nich v kanceláři. Tweed se perfektní hodí na podzim ale i na jaro do vašeho smart casual šatníku. Pak už stačí jen bílá košile a džíny.

VZOR ROKU 2020

Když jsme se letos rozhlédli po náměstíčku Fortezza da Basso, kde se veletrh odehrává, viděli jsme zástupy vzoru kohoutí stopy. Tento vzor, který jak název prozrazuje, vytváří podobný tvar jako kohoutí stopa, se dal vidět v různých velikostech i barevných kombinacích. Jak na sakách, tak na kabátech nebo vestách. Kohoutí stopa je spíše neurčitý vzor, a proto se Vám bude dobře kombinovat i s decentnější kostkou na košili nebo drobným vzorem na kravatě či kapesníčku. 

Tenhle vzor se dá využít nejen v zimě. I na letním saku nebo vestě vypadá skvěle.

Jsou samozřejmě věci, které se nemění každou sezónu nebo vůbec. A tím je barevnost.

Už pár sezón se dostávají do popředí zemité barvy jako je béžová, hnědá a zelená. Hnědý nebo béžový kabát už jste určitě viděli i u nás. Sak a vestiček v těchto barvách se u nás ale ještě pořád tolik nevidí. Chcete být mezi prvními? Stojí to za to. Nabízí se Vám tím celá nová škála kombinací s tím co už doma máte. 

Co se asi nikdy nezmění je sázka na klasiku. Pokud byste se podívali po celém veletrhu neuvidíte skoro nic jiného než bíle nebo světle modré košile. Občas nějaký ten pruh. Výrazné vzory byste napočítali na prstech. A je jasné proč. Klasika se nejlépe kombinuje a sluší každému. Alespoň polovina vašeho arzenálu košil by tak měla být ideálně bílá. Odpadne Vám tím spousta starostí.

PITTI PEACOCKS

Nebylo by to řádné Pitti, kdyby se na něm neobjevilo pár takzvaných pávů z Pitti. Pánů, kteří se toho rozhodně nebojí. I několik z nich jsme pro Vás a pro zlepšení nálady vyfotili.


DALŠÍ INSPIRACE