Smoking

21. února 2023

Délka čtení: 10 minut

Britský dinner jacket, americké tuxedo, “evropský” smoking..
Jestli si s sebou nějaký outfit nese velké množství pravidel, je to právě black tie.

Na tohle téma jsem přečetl hodně různých článků, drtivá většina byla ze zahraničních webů a publikací. Chtěl jsem najít jednu absolutní pravdu, jak by měl správně vypadat black tie a tu předávat dál. 

Nenašel jsem ji.

Předem se tedy omlouvám, že ani vy ji nedostanete. Absolutní pravda není. Mění se v závislosti na čase a na prostředí, tedy na zemi, ve které se black tie obléká. Pro zjednodušení budu dále používat termín smoking. U nás v ČR je tenhle termín nejběžnější. 

Dám vám návod na to, kdy a jak nejlépe obléknout smoking v našem prostředí a čase. A ruku na srdce, když chodím po plesech a formálních večírcích tak vidím, že je potřeba o tom psát. Třeba se pletu a vy jako čtenář to už víte. Nebo po přečtení zjistíte, že se nevědomky dopouštíte faux pas. Dočtete se i o vcelku běžných chybách.


Kam vyrazit ve smokingu?

Jednoduchá odpověď by byla: na události, kde je daný dress code black tie, tedy kamkoliv, kde je smoking vyžadován. Takových událostí v posledních letech přibývá, ale podívejte se na věc z pohledu pořadatele.

“Chtěl bych, aby návštěvníci přišli ve smokinzích a tím pozvednout celou akci. Musím tedy napsat dress code do pozvánky... ale! Co když se daného dress codu pozvaní lidé zaleknou a kvůli tomu raději nepřijdou?”

To je podle mě vcelku běžná obava, a proto vídám dress code na pozvánkách minimálně a musím se na něj ptát, případně se řídit obecným bontonem.

Na jaké konkrétní události tedy vzít smoking:
 

1) PLES

Mám na mysli formální ples, ne myslivecký bál.

2) SVATBA 

Pokud máte před svatbou, partnerka má vysněné honosné šaty a svatbu v klasickém stylu, zvažte variantu smokingu. Pokud jdete na svatbu jako host - opatrně. Mohlo by se vám snadno stát, že budete lépe, respektive formálněji, oblečený než ženich. Navíc smoking se určitě nehodí pro dnešní fenomén svateb ve stylu boho, macrame.

3) OPERA

Do opery je smoking doporučený. Jasně, stane se, že si vedle vás sedne turista, oděný přinejlepším v košili. Ale on je oblečen nevhodně, ne vy. Do Vdeňské opery by ho takto třeba ani nepustili.

4) FORMÁLNÍ VEČÍREK, VYHLÁŠENÍ CEN, APOD.

Když to vezmu kolem a kolem, u většiny těchto událostí není problém zjistit vhodný dress code. Nicméně pokud tápete a nemůžete se z jakéhokoliv důvodu na dresscode zeptat, zaměřte se na prostředí a účel akce. Jedná se o předávání cen banky roku v pálaci Žofín nebo večírek na festivalu v Karlových Varech? Smoking ano. Jde o křest lifestylového časopisu v holešovické tržnici? Smoking ne. Pokud se jedná o pompézní stylový večírek, kde není udán dress code, nabízí se varianta black tie creative (vizte na fotce níže).

Smoking jako investice?

 

Silně doporučuji tohle téma nepodcenit a nesnažit se na smokingu nějak šetřit. Nechte si ho ušít. Je to v našich končinách ten nejreprezentativnější oděv, který člověk pořizuje většinou jednou za život a měl by mu sloužit roky.

“Co když ze smokingu na přes rok vyrostu?” 
Smoking zpravidla šijeme lehce ve volnějším střihu, jak kvůli pohodlí, tak kvůli zachování maximálních záševků pro případně povolení v budoucnu. Pokud se vám tedy postava nemění dramaticky a v šatníku nemáte 3 velikosti kalhot, tak se nemusíte ničeho obávat.

Smoking jsme schopni v průběhu let přizpůsobit na vaše míry, tak aby vám mohl dělat radost co nejdéle.

Látka, fazona, doplňky..

Materiál

Na smoking se většinou používá blend vlny a mohéru. Ten zaručí dostatečnou prodyšnost, nižší mačkavost a má příjemný matný lesk. Méně obvyklou alternativou s níž se můžeme většinou setkat spíše v Anglii je barathea, jež díky své specifické žebrované struktuře více pohlcuje světlo. Barvy máme na výběr dvě: černou a midnight blue, tedy půlnoční modř, která ve skutečnosti pod umělým osvětlením působí tmavším dojmem než samotná černá.

 

Sako a jeho fazona

Dnes se setkáváme nejčastěji s jednořadou fazonou v kombinaci se špičatou, nebo šálovou klopou. Klopy a výpustky jsou střižené z leskovky, knoflíky buď potažené stejnou leskovkou, případně méně “okatě” potažené vrchovým materiálem.

Nejvíce formální variantou smokingu je dvouřadá fazona. Ta ale samozřejmě poutá větší pozornost. Pokud jste v minulosti nikdy neměl sako, či oblek s dvouřadou fazonou, volte raději jednořadé zapínání. 

Na fashion webech se zaměřením na klasickou pánskou módu se stále vedou dlouhé debaty ohledně rozparků. V minulosti byly rozparky no-go, dnes jsou přístupnou variantou. Ale jen ty boční, na středový zapomeňte.

Kalhoty

V případě klasického dress codu black tie jsou kalhoty ušity vždy ze stejného materiálu jako sako. Fazona kalhot je velice čistá a jednoduchá, postrádá (optimálně) zadní kapsy a poutka na pásek. V pasovém límci naleznete tunely s pásky se zapínáním na knoflíky, kterými si pohodlně upravíte obvod. Nedílnou součástí smokingových kalhot jsou lampasy.

Košile 

Plisé, nebo piqué? Turn down nebo wing tip collar?

Klasická bílá košile s francouzskou manžetou není do smokingu vhodná. Dress shirt, Tuxedo shirt, případně The Bib má také svá specifika, které bychom měli respektovat.

Smokingová košile má být bavlněná v odstínu snow white, opatřená náprsenkou s plisé, nebo piqué. Platí fakt, že piqué (připomínající strukturu golfového míčku) je formálnější, než skládané plisé, ale výběr nechám na vás.

Ohledně límce, stojím za názorem, že do smokingu je vhodnější košile s klasickým límcem, než wing tip stojáček. Ten je obvyklý u white tie. Zapínání volte buď formálnější- na frakové knoflíčky, případně skryté. Francouzská manžeta samozřejmě nesmí chybět, manžetové knoflíky volte střídmě, nejlépe čistý kov s detailem do barvy smokingu.

Doplňky

Pokud jste zatím vše zvládli vstřebat, půjdeme na závěrečnou disciplínu a tou jsou doplňky.

Ďábel je skryt v detailu. Věřte, že špatně zvolenými doplňky, můžete celý look velice snadno shodit. Nejčastější chyba, se kterou se na večírcích a plesech setkávám, jsou špatně zvolené boty a předvázaný motýlek v nějaké zajímavé originální barvě nebo vzorem. Prosím, motýlek černý vázací hedvábný klasický. Na internetu existuje spousta návodů jak uvázat motýlka a i když to nezvládnete úplně na jedničku, nevadí. Pořád lepší vidět neuměle v ruce uvázaného nedokonalého motýlka, než toho na gumičku či patentek.

Pro větší komfort si ke smokingu můžete opatřit i šle. Ty smokingové jsou z hedvábného moiré a mají pletené poutka. 

Límec kalhot zakryjete černou šerpou a už se jen obout a vyrazit.

Obuv

Nejčastěji doporučovanou variantou obuvi budou v tomto případě lakované oxfordky z tzv. patent leather. Mají ovšem jedno velké mínus. Pokud se stane, že si je při tanci poškrábete, už jim nic nepomůže. Pořiďte si kvalitní pár černých wholecut oxfordek, případně formální loafers a dejte jim zrcadlový lesk. Takové boty užijete i mimo black tie, narozdíl od lakýrek, které se jinak k obleku zásadně nenosí.

Článek napsal: Jiří Friedrich, MTM Specialista