5 otázek při výběru svatebního obleku

26. dubna 2021

Tu nejnáročnější a nejodvážnější část už máte za sebou. Požádal jste ženu svého života o ruku a ona souhlasila. Gratulujeme!

A pak to přišlo. Tolik věcí obstarat a naplánovat. Místo, kytky, výzdoba, jídlo, alkohol a spousta dalšího. O většině má vaše nastávající určitě jasnou představu a některým ženichům se velká část zařizování může dokonce vyhnout. Čemu se ale určitě nevyhnete, je výběr svatebního obleku. Ten by rozhodně měl stát za to. Určitě chcete vedle vaší krásné nevěsty vypadat dobře.

I když může výběr svatebního outfitu vypadat snadno, ne vždy tomu tak je. Proto jsme pro vás sepsali 5 základních otázek, které pokládáme našim zákazníkům před výběrem jejich svatebního oblečení, tak abychom poté společně vybrali ten nejlepší a nejvhodnější outfit. Zkuste si schválně s vaší snoubenkou odpovědět na následující otázky. Věřte, že rozhodování a finální výběr bude pak o mnoho jednodušší.

1. Princ na bílém koni nebo bosý v lese?

Důležitým faktorem pro výběr vašeho outfitu je určitě koncept celé svatby. Dnes je trend více uvolněných a trochu rustikálních svateb, kde by žaket na ženichovi nepůsobil úplně dobře. Možná i klasický oblek už by pro dané prostředí a styl svatby byl příliš formální. I přesto se nabízí spousta variant. Separátní sako se vzorem a chinos? Lněné kalhoty a vesta? Lněný oblek pro letní svatbu?

U klasičtější svatby v elegantním stylu se nabízí o něco více možností. Bude svatba hodně formální? Pak můžete sáhnout po variaci klasického smokingu ve světlejších barvách. Smoking už by byl moc? Potom to může být perfektně střižený oblek. Dvoudílný, s vestou ze stejné látky, nebo můžete mít vestu z jiného kontrastního materiálu.

2. Bude svatba laděna do nějaké barvy?

Další důležitou otázkou je barevnost svatby. Ta může totiž usnadnit například výběr doplňků. Stejně tak se ale barva může promítnou i do výběru saka nebo obleku. Pokud bude svatba v letních měsících, v zemitých barvách a například ve stodole, pak bude skvěle vypadat lněný oblek v tabákově hnědé barvě.

Naopak když bude svatba v zeleni, pastelových barvách a hostina se bude odehrávat v bílých letních stanech, pak může skvěle vypadat bavlněný nebo vlněný oblek ve světle modré pastelové barvě.



3. Máte svatbu v teple nebo zimě?

Touto otázkou je myšleno, v jakém ročním období a na jakém místě se svatba uskuteční. Pokud totiž chystáte svatbu v létě u moře, bude množství vrstev outfitu určitě jiné než při listopadové svatbě na Šumavě.

Pro letní svatby a svatby v teplém prostředí vždy doporučujeme lehčí materiály jako je len, kombinace lnu s vlnou, vlna v nízké gramáži nebo například verze vlny s tkaním zvaným Fresco, které je extrémně prodyšné. Sako může být také kompletně nepodšité, čímž získáte obrovský komfort. Případně pokud bude svatba více neformální, nebojte se sako úplně vynechat. Zvolte lehké plátěné kalhoty, lněnou košili a vestu. Díky vestě se odlišíte od ostatních hostů a pokud se při divokém tanci zapotíte, nejspíš to nikdo nepozná.

Dnes už se svatby nedělají pouze v létě. Někteří propadli kouzlu barevného podzimu nebo horské přírodě, a tak se svatby odehrávají v podstatě během celého roku. Pro podzimní svatbu může být skvělou variantou například flanelový oblek nebo sako. Flanel výborně hřeje a hodí se jak pro formální, tak méně formální svatby. Představte si například podzimní svatbu v přírodě s ženichem v dokonalém tmavě zeleném flanelovém obleku.

4. Chcete oblek využívat i po svatbě? Pro jaké příležitosti?

V neposlední řadě je určitě dobré se zamyslet, jestli budete chtít svatební oblečení využívat po svatbě. Oproti nevěstě máte totiž výhodu. Můžete svůj outfit nosit i po svatbě. Investice do něj se vám tak mnohonásobně vrátí.

Nosíte oblek do práce nebo je pro vás spíše slavnostním oblečením na plesy a do divadla?

Pokud jde spíše o druhou variantu a svatba bude formálnější, pak je dobré sáhnout po klasice. Tmavě modrý oblek, který později použijete na všech formálních událostech. Na svatbu jej můžete doplnit výraznější vestou a díky tomu se váš outfit propojí s konceptem svatby. A co s vestou po svatbě? Pokud zvolíte například větší kostku v hrubším materiálu, můžete vestu nosit i s džínami a vyhrnutými rukávy u košile až půjdete se svojí, už manželkou, o víkendu na procházku.

Jestli bude Vaše svatba spíše neformální a vy do práce v obleku nechodíte, pak může být skvělou volbou separátní sako a bavlněné chinos. Oboje se bude dát dobře využít i později. Jen si místo svatební košile vezmete do saka bílé tričko, místo polobotek jednoduché tenisky a casual outfit je připraven.

5. Jaká je barva šatů nevěsty, případně materiál?

Tahle otázka je pro ženicha trochu ošemetná. Šaty nevěsty, nedejbože nevěstu v šatech oblečenou, totiž podle pověr nesmíte vidět před samotným obřadem. Pokud k nám do Manema přijdete společně, tajemství šatů u nás zůstane v bezpečí. Žádnému ženichovi ho neprozradíme.

Barva šatů je ale důležitá pro výběr košile nebo doplňků. Často se dnes setkáváme s tím, že nevěsta nemá šaty čistě bíle. Většinou se jedná o odstíny jako je off-white, ivory nebo šampaň (poznámka pro pány: barva šatů je lehce do žluta). Pokud byste vy, jako ženich, měl vedle těchto šatů bílou košili, mohou pak šaty na svatebních fotkách vypadat “zapraně” nebo "špinavě”. Ne vždy je ale nutné mít košili v ivory odstínu. Pokud bude svatba formálnější a vy budete mít kravatu, pak může tuto barvu mít právě kravata a například stuha nebo detail na květině, kterou budete mít v klopě.

Při svatbách, které se odehrávají v přírodě, v letních měsících a jsou spíše v rustikálním duchu, vypadá dokonale košile ze lnu právě v ivory odstínu. Čistě bílá košile by tady mohla působit moc tvrdě.

A jedno Manemo doporučení na závěr.

Pořiďte si na svůj svatební den dvě košile. Mohou být stejné, mohou být různé. Jedna na obřad a druhá na hostinu a párty. Nikdy nevíte, co se může stát nebo jak moc se samou nervozitou a nadšením zapotíte při říkání ANO.

NAŠE SVATEBNÍ OBLEKY