Co nosit v létě?

31. května 2023

Počasí poslední dobou naznačuje, že už se to blíží... Proto je na čase začít řešit, jak přežít letní teploty v saku, košili či dokonce v celém obleku? Modrá obloha a teploměr atakující 30 stupňů je vskutku lákavou představou za předpokladu, že Vás čeká víkend někde u vody. V běžný pracovní den je takové počasí spíše na obtíž, o to více pro ty z Vás, kteří si nemohou dovolit sáhnout po kraťasech a triku.

Když se řekne "letní oblek"
 

I přesto, že se od formálního dress codu opouští napříč všemi obory víc než kdy dřív, přijít na důležité jednání oblečený jako na „grilovačku“ s přáteli, nebude to pravé ořechové. Nebudeme si nic nalhávat, oblek není tím nejvhodnějším kouskem v šatníku, po kterém sáhnout během léta. Nicméně je rozdíl mezi oblekem a letním oblekem.

Důkazem toho, že i v létě se dá nosit oblek (ne za trest), jsou další země, kde teploty během léta ukazují ještě vyšší hodnoty. To, že v obleku tamní muži vydrží celý den, není ani tolik zapříčiněno tím, že jsou na dané podnebí zvyklí, ale tím, že ví, jaký oblek zvolit.

Jak teda vybrat letní oblek? Popravdě, vybírat takový oblek v konfekci může být těžší, než se zdá. Zejména z důvodu, že nabídka mnohdy není natolik široká, a také musíte zvážit více kritérií než u celoročního obleku.

MATERIÁL


Ten je samozřejmě nejdůležitější a přímo na něm závisí Vaše pohodlí a míra pocení. Pokud hledáte materiál, který je prodyšný, ale zároveň se nemačká sáhněte po vlněném frescu. Ačkoli se jedná o vlněný materiál, díky volnější vazbě nabídne fresco příjemnou prodyšnost. Ještě komfortněji vám však bude v materiálu, který kombinuje vlnu, hedvábí a len. Taková látka nabídne vysokou prodyšnost a relativně nízkou mačkavost. 

Dominik a jeho oblek z modrého vlněného fresca. Tento materiál je mezi našimi zákazníky jeden z nejoblíbenějších na sezónu jaro/léto. Není se čemu divit, je skvěle prodyšný a ještě se dá jednoduše kombinovat na několik způsobů. 
Pokud chcete z obleku vytvořit nadčasovou, elegantní ale zároveň uvolněnou letní variantu, stačí si pořídit béžové nebo off-white kalhoty (na fotce vpravo).

Bavlna, jedná se o menší kompromis mezi lnem a vlnou. Oblek z bavlněné látky bude vypadat méně formálně než vlněný, ale zároveň bude působit více formálně než čistě lněný. Stejně je tak tomu i s prodyšností. Jen doporučujeme vybírat lehčí gramáž okolo 200 g/m a ideálně světlejší barvy, které tolik nepřitahují slunce.

Len, král prodyšnosti. Pokud je na prvním místě komfort a prodyšnost, doporučujeme sáhnout právě po lnu, případně kombinaci materiálu, kde len převažuje. V zahraničí si s mačkavostí lnu tolik hlavu nelámou, proto je během léta velice oblíbený. Z toho důvodu je k dostání ve většině vzorech a barvách jako běžné vlněné látky.

PODŠÍVKA


Jakákoliv další vrstva na prodyšnosti materiálu obleku ubere. Proto pro formálnější obleky, které potřebují pevnější konstrukci z důvodu menší mačkavosti, doporučujeme polopodšitou variantu. Jedná se o konstrukci obleku, kde podšívka chybí pouze v oblasti zad a neovlivňuje pevnost konstrukce saka příliš, zároveň však nabízí vyšší prodyšnost. Vhodným materiálem je hedvábí nebo viskóza (náhražka hedvábí), v žádném případě nedoporučujeme podšívku vyrobenou z polyesteru.

NEPODŠITÉ SAKO


V této variantě se podšívka nachází pouze v rukávech a podpaží z důvodu lehčího oblékání. Jedná se tedy o nejprodyšnější variantu a při volbě vhodného lehkého materiálu můžete docílit toho, že Vám sako bude spíše připomínat druhou košili než sako samotné. Na obrázku můžete vidět nepodšité sako ušité z lehkého letního materiálu v kombinaci vlny a lnu. I přesto, že se sako jeví téměř jako průhledné, nemusíte se bát, košile Vám vidět nepůjde.

STŘIH


I střih samotného obleku a zejména kalhot má vliv na Váš komfort během horkých dní. Mnoho mužů preferuje střih obleku jako „slim fit“, u letního obleku doporučujeme trošku upustit od touhy po zvýraznění siluety, ale zaměřit se na komfort. Pokud budou kalhoty mírně volnější a také kratší (ne příliš), umožníte cirkulaci vzduchu, který Vás bude příjemně ochlazovat. Pro ultimátní „summer look“ můžete kratší kalhoty zkombinovat s boty typu loafers, které jsou do teplých dní více snesitelné než klasické polobotky.

KOŠILE


Ať už bude košile z jakéhokoliv materiálu, pocení nezabráníte. Proto doporučujeme vybírat košili v bílé barvě, na které to jde vidět nejméně. Světle modrá nemusí být zrovna vhodnou volbou, pokud máte v plánu během dne odložit sako.

Jako materiál košile pro letní měsíce se nabízí bavlna v lehké gramáži okolo 90 g. Jen je potřeba pamatovat, že taková látka je více průhledná a nehodí se tolik na sepárátní košili. V případě, že nechcete čiště lněnou košili, nabízí se možnost kombinace lnu a bavlny. Taková látka nabízí větší prodyšnost, ale zároveň působí pořád formálně.

Pokud jste už sáhli po lnu při výběru saka či obleku, nemá cenu volit jiný materiál u košile. Lněná košile Vám nabídne vyšší prodyšnost než jakákoliv bavlněná, cenu za pohodlí si vybírá v podobě mačkavosti, která však košili společně se strukturou látky přidává na zajímavosti.

URBAN CASUAL STYL


Pokud  nejste úplně fanoušek letního plážového stylu, máme pro Vás alternativu urban casual stylu. Jiří na fotkách níže zvolil košili inspirovanou klasickou kubánskou guayabera camisa ušitá z extra jemné a tenké bavlny (100g/m). A "Gurkha" kalhoty z italské bavlny s příměsí elastanu pro větší komfort. Na večer lze outfit doplnit lehkým lněným sakem, které může sloužit jako náhrada tašky. Schováte do něj klíče, mobil, peněženku a třeba doutníky. 

Zjistitli jste, že žádný letní oblek či casual outfit na léto nemáte, doporučujeme alespoň do jednoho investovat a vyzkoušet ho na „vlastní kůži“. Jsme přesvědčení, že budete příjemně překvapeni. Domluvte si s námi schůzku včas.

Berte prosím na vědomí, že se nyní naše standardní dodací lhůty prodlužují až na 6 týdnů. Jelikož se letní počasí poslední roky stále prodlužuje a ještě v září si užíváme vysoké teploty, není na ušití lehčího outfitu pozdě. Kousky ušité na míru od nás jsou nadčasové a vydrží s Vámi několik sezón, nestihnete-li si outfit naplno užít letos, budete ho mít připravený na příští rok.