Jak obléct ženicha?

09. dubna 2019

Během plánování celé svatby je pozornost upřena hlavně na přání nevěsty, je to přece zejména její den. Vše musí být perfektní, a proto plánování začíná běžně s velkým předstihem. Nicméně určité věci na „to-do“ listu mají rozdílné priority. Určitě se nestane, že by oblek pro ženicha měl větší prioritu než šaty nevěsty, a to je v pořádku. Nechávat však výběr obleku na poslední chvíli, ale také není nejlepší nápad.

Chápeme, že obleků jsou všude mraky a k tomu ještě fungují půjčovny, které Vám s radostí Váš svatební oblek zapůjčí. Díky tomu se může zdát, že sehnat oblek nemůže být až zase tak těžké.

Víme, že stejně jako u zbytku věcí na seznamu, i při výběru svatebního obleku má většinou hlavní slovo nevěsta. Jde jí především o to, aby to jejímu nastávajícímu slušelo během onoho dne co nejvíce. Koneckonců je to jedna z věcí, která se nesmí pokazit.

Svatební editoriál „No Matter What“ by Aneta Asníková, foto: Katka Koncal, ženich: konfekční oblek Manemo.

Sehnat polyesterový konfekční oblek za málo peněz je snadné, sehnat takový, který padne, už je věc druhá. Opravdu platí, že muž vypadá nejlépe v dobře padnoucím a střiženém obleku. Pokud ale oblek dobře nepadne, výsledek je bohužel naprosto opačný.

Doporučujeme vzít vpotaz také komfort. Přeci jen ženich bude v obleku celý den a předpokládáme, že si Vaši svatbu chcete oba příjemně užít, a ne pouze čekat na každou příležitost, kdy ženich odhodí sako a povolí kravatu u krku. U konfekčních obleků v drtivé většině případů narazíte na vyšší nebo 100% příměs polyesteru. Tento umělý materiál zaručí jedno, a to propocenou košili ještě před obřadem. Jelikož se většina svateb koná během teplejších měsíců, je vhodné zvolit lehčí přírodní materiály. Věřte, že i oblek může být pohodlný, a to i během teplejších dnů, stačí pouze vybrat tu správnou látku.

Svatební editoriál v Manifestu by Wedding Factory, foto: Puf Creatif, ženich: třídílný oblek Manemo ušitý na míru.

(NEJEN) SVATEBNÍ OBLEK

Místo výběru obleku v běžné konfekci, který „celkem“ padne, nebo případně hledání někoho, kdo Vám oblek upraví, je lepší si nechat ušít jeden na míru. Pokud to vyloženě není Vaše přání, nemusí se jednat pouze o svatební oblek. Často šijeme takové, které mají pak další využití, a to jak pracovní, tak příležitostní. V obou případech se jedná o investici do budoucna a záruku toho, že budete mít hezký svatební oblek, který Vám ostatní pochválí nejen z povinnosti.

Plánování svatby je mnohdy stresující, proto Vám rádi pomůžeme alespoň s výběrem toho správného (nejen) svatebního outfitu. Máme bohatou zkušenost s nejrůznějšími typy svateb, jak říkáme u nás „od prince na bílem koni až po bosého v lese“. Jestli jste se rozhodli pro uvolněnější typ svatby, kde oblek není potřeba, je možné zvolit separátní sako nebo ležernější vestu. Je to hlavně Vaše svatba, takže tomu přizpůsobte i volbu outfitu.

Svatební editoriál ve Stodole, foto: Víťa Malina Foto, ženich: konfekční sako a vesta Manemo.

Další možnost je oblek doplnit vestou. Ta může být klidně pouze svatební a můžete jí ladit barevně nebo vybrat slavnostnější materiál, který celému outfitu dodá svatební dojem. Další výhodou vesty je to, že můžete klidně odložit sako, vyhrnout rukávy od košile a cítit se tak více komfortně, ale přitom vypadat pořád dobře a dostatečně formálně.

(NEJEN) SVATEBNÍ KOŠILE

Dobře padnoucí oblek se dá nejlépe pokazit špatně padnoucí košilí nebo nevhodným párem bot. Proto doporučujeme si i košili nechat ušít na míru, nebo si alespoň nechat upravit tu konfekční. Není nic horšího než košile, která na fotkách téměř zakrývá snubní prsten. Před výběrem košile je důležité vědět, zda šaty nevěsty budou čisté bíle barvy. V případě, že budou spíše v odstínu „ivory “, barva košile se musí přizpůsobit. Jinak by šaty nevěsty působili spíše „zapraně“, a to rozhodně nechcete.

Jelikož košile bude potřeba od rána až do noci, doporučujeme si na svatbu ušít rovnou dvě. Máme vyzkoušené, že ženich toto rozhodnutí ocení nejvíce v momentě, kdy má možnost se před večerem převléct do čisté a svěží košile. Dalším důvodem je mít „rezervu“, během dne se může stát cokoliv a nikdo nechce trávit zbytek dne v ušpiněné košili.

Svatební editoriál v Panství Dlouhá lhota by Wedding Factory, foto: Milan Zářecký, ženich: oblek Manemo ušitý na míru.

(NEJEN) SVATEBNÍ BOTY

Jak už je to zmíněno výše, boty na celkový vzhled obleku mají nesmírný vliv. Jednoduše řečeno, levné boty působí lacině a nepomůže jim ani extra vrstva vosku. Pokud muž nevlastní pár černých kvalitních polobotek, tak teď je ten správný čas si takové pořídit.

Černé oxfordky zaručeně najdou své využití mnohokrát do roka, i v případě, že muž chodí v obleku jen „svátečně“. Tento pár bot totiž vydrží dost možná celý život. V případě běžného nošení bude jejich cena na jedno nošení zaručeně nižší než u těch, které se prvotně zdály levnější.

Foto: Katka Koncal, Boty: Manesy.

Na závěr se s vámi chceme podělit o svatební inspiraci ze svatebních editoriálů, na kterých jsme se podíleli s našimi přáteli ze svatební branže. Díky nim každý rok víme mezi prvními, jaké jsou trendy na nadcházející svatební sezónu a co vše stojí za přípravou perfektní svatby.

V případě, že byste chtěli vědět, jaký outfit bychom doporučili právě na Vaši svatbu, stačí nás kontaktovat a domluvit si schůzku. Pokud jste výběr obleku přeci jen nechali na poslední chvíli, zastavte se u nás v showroomu, kde můžete vybírat z naší celoroční kolekce hotových obleků, které Vám upravíme klidně do druhého dne.