Kabát na míru - nebojte se experimentovat

15. prosince 2021

V tomto článku bych vám chtěl představit svůj nový kabát na míru. A tím vás inspirovat nebát se v rámci kabátů více experimentovat. Odlišit se můžete nejen netypickou barvou, ale také střihem a v neposlední řadě zajímavými detaily. 

- napsal Dominik, MTM specialista - 

1. Výběr materiálu


Volba materiálu je u kabátu nejzásadnější, jelikož ovlivňuje jak bude kabát hřejivý a případně odolný proti opotřebení. 

Já jsem se rozhodl použít materiál od rakouského výrobce Liechtfried, který je známý zejména díky produkci vlněných látek nazývaných “loden”.

Co je to loden?
Jedná se o vlněný materiál, který je díky svému procesu výroby daleko hustěji tkaný, a tak nabízí dokonalou ochranu proti větru, dešti a chladu. Co je však na lodenu opravdu výjimečné je jeho prodyšnost. Ta je zajištěna díky milionům mikroskopických vzduchových “kapes” mezi jednotlivými vlákny, které mají výborné termoregulační vlastnosti. 

Kvalitní loden by měl být vždy vyroben ze 100% přírodních materiálů, nejčastěji ovčí vlny. Látka, kterou jsem použil je ve složení - 80 % australská merino vlna a 20% alpaka. Tato kombinace zajišťuje při hmotnosti materiálů 640 g / m opravdu skvělou ochranu proti chladu.


2. Délka kabátu


V konfekci najdete většinou kabáty dlouhé maximálně do půlky stehna. To ale neznamená, že je to ideální délka pro vás. 

Samozřejmě záleží na střihu kabátu - raincoat a peacoat kabáty děláme také kratší. Nicméně u střihu typu chesterfield by měla být zachována správná délka. 

Kabát by tak měl končit lehce nad kolenem. Nejenže bude kabát proporčně vypadat lépe, ale zároveň vás i zahřeje. Oceníte to také v případě deště nebo během sněhové přeháňky, protože vaše kalhoty budou více chráněné. 

3. Dvouřadé zapínání, nebo “dvouřaďák” 


Možná jste si již všimli, že jsem u svého kabátu zvolil dvouřadé zapínání. Toto provedení doporučuji každému z vás, kdo někdy přemýšlel nad dvouřadým sakem, ale nikdy se k tomu neodhodlal. Kabát je totiž skvělou příležitostí si to vynahradit. 

Nepůsobí natolik extravagantně jako dvouřadé sako. Navíc vám dvojí přední díl při zapnutí nabídne i lepší ochranu proti větru. 

Dvouřadý kabát se dá také nosit rozeplý, narozdíl od saka váha materiálu “drží” přední díly  více u sebe a kabát si tak zachová hezkou vypasovanou siluetu.


4. Zajímavá záda


Detail, který zaujme. U bespoke kabátu se půlené záda používají poměrně často. Jak z estetických důvodů, tak i pro svou funkčnost. 

Půlená záda se vytváří skladem látky dovnitř. Záda tedy můžou být vypasována, ale zároveň nabízejí dostatek komfortu, jelikož při vytvoření dostatečného tahu v této části se začne rozparek otevírat. 

Když už jsme u praktických detailů, můžete si všimnout delšího zapínacího rozparku na knoflíky. Ten se dá ať už částečně, nebo zcela rozepnout a docílit tak větší volnosti kabátu ve spodní části a zároveň i větší “vzdušnosti”. 

5. Dragoun, tzn. "poloviční pásek"


Dragoun je zejména estetický prvek, díky kterému kabát vypadá v oblasti pasu daleko více vypasovaný, než pocitově je. 

Zároveň se na dragouna dají došít knoflíky, která pak nabízejí možnost pás utáhnout, a tak více vypasovat zadní díl, např. o víkendu, kdy pod kabátem budete mít jen svetr místo saka.


6. Dvojitá manžeta 


Knoflíčky na rukávu máte na každém saku a pravděpodobně i na každém kabátu, který jste kdy měli v šatníku. Proč tedy nezvolit tento nenápadný prvek navíc, který přidá kabátu na zajímavosti? 

Ať už se rozhodnete pro konzervativní klasiku, nebo pro odvážnější kousek, který více podtrhne vaši osobnost, rád vám s výběrem toho vhodného kabátu na míru osobně pomůžu u nás v ateliéru.

Cena kabátů na míru se u nás pohybuje od 22.990 Kč. Záleží na výběru materiálu a zvolených detailech.