Pánská móda v gastronomii

10. srpna 2023

délka čtení: 5 minut

Na večeři a pak do baru 

Pokud vás čeká večerní rendez vous s vaší partnerkou, případně se chystáte
na večeři s obchodními partnery, je třeba se na takovou příležitost vhodně obléct. Možná se mnou nebudete souhlasit a řeknete si “stejně do té lepší restaurace, kam chodíme, jde spousta lidí v tričkách.” A není to škoda? Nejedná se třeba většinou o turisty, kteří si chtějí užít kvalitní gastro, ale cestují tzv. na lehko? Tím jak se oblékáte, vždy nějakým způsobem působíte na své okolí a také dotváříte atmosféru daného večera a místa. A je jedno zdali se jedná o návštěvu divadla, opery, či restaurace. Všimněte si, že většina žen se při pozvání na večeři, či na drink do baru nejen těší, ale hned začne přemýšlet, jak se obléct. Dělají to jak pro sebe, tak pro vás. Razím názor, že bychom s nimi měli držet krok a působit stejně reprezentativně, nehledě na to, jaký máme k oblečení vztah, právě kvůli výše zmíněným důvodům.




Teď několik jednoduchých pravidel, jak se obléct na různé večerní příležitosti. Asi se v mnoha případech nejedná o objevení Ameriky, ale určitě vám to příště usnadní výběr.

  • Pokud se chystáte na večeři s partnerkou a chcete ji udělat radost, zeptejte se v čem půjde a nechte se tím inspirovat. Ať už po stránce barev, nebo míře formálnosti. Když má náladu obléct se méně formálně (smart casual) a zvolí košilové šaty, můžete klidně sako nechat doma. Naopak pokud si bere kostýmek, nebo večerní šaty, tak je sako/oblek tou správnou volbou.
     
  • Na večerní schůzky vždy volte spíše tmavý outfit. Mám na mysli vrchní části oděvu, ne košili. Tu nechte v případě formálu bílou, případně světle modrou.
     
  • Na akci s obchodními partnery, či kolegy volte klasický tmavý blazer v kombinaci s tmavě šedými kalhotami, případně formální oblek. Přidanou kravatou nikdy neuděláte chybu, spíše pozdvihnete celý outfit na vyšší úroveň. Oblečte se zkrátka tak, aby váš outfit ve finále nestál míň, než účet na konci večera.
 

Na opravdu luxusní večeři je vhodné obléct si antracitový či černý oblek. Můžete vytáhnout i smoking, ovšem je na místě takovou věc dopředu avizovat vaším kolegům, aby si vedle vás nepřipadali příliš underdressed a mohli se
s vámi sladit. Black tie vždy udělá večer více speciálním a zapamatovatelným pro vás i vaše kolegy či přátele.

Nezanedbávejte obuv. K výrazně tmavému obleku, či kalhotám budou vždy více ladit černé oxfordky, které před akcí nezapomeňte vyčistit a naleštit.



Piknik à la Garden party

V posledních pár letech, zvlášť pak v době covidu se v Čechách začal objevovat trend takzvaných garden party. Zpravidla se jedná o jarní a letní odpolední akce v přírodě, v parcích, které se vážou na konference, premiéry atp. Taková párty vám dává prostor pro kreativitu v rámci tvorby outfitu a i zde se hodí párovat váš outfit s prostředím, kterým může být právě rozkvetlý park. Nebojte se odvážnějších barevných kombinací a pokud máte
v šatníku sako, které běžně nenosíte pro jeho výraznost, teď je pravá chvíle ho obléct. 

Forma těchto pikniků vybízí k networkingu a sbližování, takže fakt, že si vás někdo všimne, bude v těchto momentech žádoucí. A ještě jedna věc: Pokud třeba v létě rádi pijete negroni, nechte si ušít sako ve stejných barvách. Uvidíte sami, že tímto jednoduchým, ale zároveň promyšleným krokem sklidíte úspěch.

Dalším faktorem je materiál. Abyste minimalizovali pocení, sáhněte v létě po lnu. Ano, len se mačká, to je pravda a hodí se víc na volný čas. Pro minimalizování tohoto neoblíbeného jevu se vyrábí spousta lněných materiálů v kombinaci s vlnou, či hedvábím. Nicméně garden party se váže k uvolněnému stylu, takže na nějakou mačkavost nemusíte brát příliš zřetel. 

Sako jako první pomoc

Jestliže vám vaše pracovní nasazení neumožňuje se před večerem v lepší restauraci, či baru, otočit doma a převléknout se, nebo se prostě jen s kolegy spontánně rozhodnete v podvečer vyrazit do baru, může nastat problém. Předejdete tomu tím, že si vezmete do práce blazer už ráno, i když tomu třeba neodpovídají denní teploty, nebo zrovna nemáte ten den na sako náladu. Do blazeru dáte na večer vše potřebné a pracovní tašku tak můžete nechat v kanceláři a nemusíte ji vláčet s sebou. Pokud se k vám připojí i kolegyně či vaše partnerka, jistě jí potěší, když ji vaše sako nabídnete třeba při čekání na taxík, který vás zaveze do baru.

 

A ještě jedna myšlenka na závěr. Barová kultura a kultura v gastru obecně roste.

Hosté jsou náročnější a majitelé luxusních restaurací to reflektují a kladou víc než kdy dřív důraz na kvalitu surovin a také na edukaci a prezentaci zaměstnanců. Kvalita vítězí nad kvantitou. Přistupujte stejně i ke svému šatníku. Zde se dá nejlépe použít rčení “svůj k svému”. Levné lepené sako je ekvivalent restaurace třetí cenové. Do prémiové restaurace si patří vzít sako či kvalitní oblek šitý na míru.