Péče o šatník

19. ledna 2022

Praktický průvodce péče o váš šatník

Ať jste se rozhodli investovat do oblečení šitého na míru či nikoliv, jistě chcete, aby vám vaše oblíbené kusy sloužily co nejdéle. Otázky na péči dostávám velice často, proto jsem se rozhodl dát dokupy základní přehled toho, jak byste se měli správně starat o šatník od bot až po košile. 

První pravidlo na úvod. U kvalitního oblečení z přírodních materiálů obecně platí, více péče škodí.

- napsal - Jiří Friedrich, MTM Specialista -


Ve článku najdete informace, jak správně udržovat:

Sako / kabát


Běžná péče při nošení

Sako/kabát po nošení neukládejte do skříně, ale vždy vyvěste na široké pevné ramínko ve větrané místnosti. Po nošení by měl vždy 24h odpočívat, aby se vlněné vlákna vyvěsila. V případě, že je oděv více pomačkaný, propařte ho na ramínku parní žehličkou, ale raději nežehlete. Kartáčujte jednou za čtrnáct dní po vlase. Kromě odstranění prachu a nečistot, bude oděv působit čerstvějším dojmem.

Čištění

Pokud se na saku/kabátě objeví skvrna, která nejde odstranit na sucho kartáčem, zkuste vlhčenou utěrku. Jednejte ale opatrně a místo skvrny mněte velmi zlehka! Některé druhy skvrn (mastné) se dají z vlny také odstranit zředěnou citronovou šťávou, doporučoval bych spíše neexperimentovat a kabát, či sako odnést raději do čistírny. 

Některé čistírny nabízejí mokré čištění, což je šetrnější a ekologičtější alternativa v porovnání s obecně používaným suchým čištěním, díky menšímu množství chemikálií.

Nepoužívejte čistírnu víckrát jak 2x do roka, tady platí znovu pravidlo “více péče škodí”.

Na vlněné oděvy si pořiďte kartáč s přírodními štětinami pro odstranění suchých nečistot a prachu. Velmi se mi osvědčil kartáč od značky Kent, který najdete např. v Gentleman store.

Uskladnění

Největším strašákem při uskladnění jsou samozřejmě moly. Ty přitahují zejména parfémy, kouř a ostatní lidské pachy. Před uskladněním byste tedy měli oblečení z minulé sezóny nechat profesionálně vyčistit a nechat alespoň 3 dny vyvěšené ve větrané místnosti. Kabáty nechte přes léto odpočívat v temném a hlavně suchém prostředí, abyste zamezili možnému vzniku plísní.

Kalhoty


Čištění

Bavlněné kalhoty perte zásadně zrubu, a to maximálně na 40°C a 600 otáček. U bavlny je běžná minimální srážlivost, zejména pokud je zde zastoupen elastan. Žehlete je tedy vlhké a materiál pod žehličkou natahujte. Pozor na sklady - bavlněné vlákna se pod tlakem žehličky lámají, takže nedokonalosti při žehlení se špatně odstraňují. Po žehlení nechte kalhoty pár hodin vychladnout, než si je obléknete, jinak se budou více mačkat. 

Vlněné kalhoty do pračky samozřejmě nepatří, tedy pokud z nich nechcete mít šortky na léto :-).

Běžná péče při nošení

Pokud nosíte denně oblek, musíte si uvědomit, že kalhoty jsou zhruba trojnásobně namáhány než sako. Proto platí obecně pravidlo pořizovat k obleku dvoje kalhoty, abyste je mohli střídat. Kalhoty, ať už z tenké vlny, z bavlny či lnu je dobré po nošení aspoň na osm hodin vyvěsit.

Jak na to:

Vemte šatové ramínko a kalhoty chytněte svorkami za spodní kraje - samozřejmě puk na puk. Pásek, či šle v nich nechejte, tím přirozeně vytvoříte závaží a sklady v místě podkoleních jamek se srovnají.

Košile


Čištění

U košil jako první odchází límce a manžety. Pro správné praní platí několik zásad: perte je odděleně od ostatního prádla, třiďte podle barev a používejte šetrné prací prostředky 30°C a 400 otáček je naprosto dostačující. Díky nižší teplotě a menším otáčkám nezkracujete životnost vašich košil a zároveň zamezíte možnému srážení. Pro ty nejjemnější košile a pro košile s perleťovými knoflíky si pořiďte prací sáčky na lingerii, které se běžně dají pořídit v drogerii. Snížíte tak pravděpodobnost, že látku pračka zatrhne a že se vám perleťové knoflíky oprýskají. Košile žehlete vlhké a nechte je po žehlení vychladnout na ramínku. To je podstatný krok, který zaručí, že se košile budou během dne méně mačkat. 

Běžná péče při nošení

I když například víte, že máte méně agresivní pot, rozhodně nenoste košili déle než jeden den. Pod košili byste měli správně nosit nějakou spodní vrstvu, tím prodloužíte její životnost. Nejvhodnější je bezešvé tričko v tělové barvě s krátkým rukávem.

Boty (hladká kůže/semiš)


O tom, jak pečovat o boty, by se dal napsat delší sloh, vypíchnu aspoň ty nejpodstatnější aspekty.

Čištění

Pokud máte obuv ušpiněnou od prachu, či bláta čistěte obuv zásadně za sucha. V případě, že jsou boty promočené, vycpěte je novinami, nebo je dejte na napínáky a nechte při pokojové teplotě pozvolna vyschnout. Rozhodně je nedávejte k topení! V zimních měsících se snadno stane, že se na boty dostane sůl. V tu chvíli je nutné při příchodu do interiéru boty otřít vlhkým hadříkem, jinak vám sůl na botách vyžere mapy. Na trhu je také k dostání speciální přípravek na odstranění soli.

Na hladkou kůži si pořiďte kartáč s přírodními štětinami. Nekupujte s těmi umělými, nejsou tak efektivní a mohly by kůži i poškrábat. Pro péči o semiš si pořiďte gumový kartáč, který odstraní většinu nečistot a obnoví přirozený charakter broušené kůže. Pokud mechanické čištění nepomůže, můžete zkusit chemii. Silným čističem je Reno’mat od značky Saphir. Při použití buďte velice opatrní, vždy nejdříve přípravek vyzkoušejte na malém skrytém kousku kůže a postupujte podle pokynů v návodu.

Běžná péče při nošení

Alfa a omega v péči jsou napínáky a výživa. V případě hladké kůže to je krém, na broušenou kůži, neboli semiš se používají vyživující spreje s barvou. Vypěstujte si návyk, že při vyzutí jdou boty hned na napínáky a měli by na nich zůstat minimálně stejnou dobu, jakou jste v nich chodil. Nepoužívejte plastové napínáky s kovovou pružinkou, vaše boty si zaslouží napínáky z cedrového dřeva, které z nich zároveň vytáhnou vlhkost. Pokud máte kvalitní boty, nepoužívejte levné nekvalitní a univerzální bezbarvé krémy. Krém má dvě základní funkce - vyživit kůži a dobarvit ji, respektive vyretušovat škrábance a defekty způsobené nošením. Proto doporučuji používat krém v barevném odstínu jako jsou vaše boty, či v lehce tmavším.

V deštivých a zimních měsících používejte vosk, který vrch boty ochrání před vnějšími vlivy a funguje jako impregnace, není tedy třeba používat ještě impregnační sprej.
 

POSTARÁME SE O VYČIŠTĚNÍ


Pokud potřebujete vyčistit nějaký kus oblečení nebo poradit s péčí, dejte nám vědět.