Separátní sako: Když je méně (mnohem) více

24. července 2020

Jak dostat ze šatníku maximum s jediným kouskem

Pánové, zvažujete pořídit si další oblek, protože „už je čas na změnu“? Než se rozhodnete, přečtěte si náš dnešní tip na… separátní sako. Umožní vám ze stávajícího šatníku dostat maximum kombinací i elegance (a ještě ušetříte místo v šatní skříni).

Separátní sako je trendy sólista

A právě tady přichází na řadu separátní saka. Ovšem pozor, neznamená to, že si od svého skvěle padnoucího obleku vezmete do práce jen sako. To bude vždy vypadat lacině (a možná i divně). Separátní saka se šijí z jiných než typicky “oblekových“ látek. Často mají jinou strukturu, výraznější vzory a odlišný střih než obleková saka.

Na rozdíl od klasického obleku si separátní sako pořídíte samostatně bez kalhot. Důvodem, proč jsou separátní saka dnes čím dál oblíbenější, je rozvolnění dress-codu ve většině firem. Mnoho profesí dnes už nevyžaduje striktní business look – a proto je smart casual novým zlatým standardem.

Pojďme si shrnout 3 hlavní výhody separátních sak:

Výhoda #1 – Variabilita

Když si pořídíte dvě samostatná saka, nepořídili jste si jen dva outfity, ale mnohem víc –  otevřeli jste si dveře ke spoustě variací a kombinací. Jejich jediným „omezením“ je přitom vaše kreativita (a samozřejmě dobrý vkus).

K separátním sakům můžete nosit různé druhy kalhot a v různých barvách (chinos, džíny nebo i vlněné kalhoty). Dvě saka vám poskytnou tolik možných variací, že s nimi krásně vystačíte klidně po celý týden: od pondělí do pátku do nich jednoduše vložíte různé košile a na víkend třeba klasické triko nebo polo triko.

Výhoda #2 – Ne/formálnost nastavujete sami

Se správně zvoleným samostatným sakem se můžete libovolně pohybovat na škále formálnosti výš nebo níž – stačí ho odpovídajícím způsobem zkombinovat s dalšími kousky pánského šatníku.

Konkrétní příklad: když si k separátnímu saku vezmete tmavší kalhoty a například vestu ve stejném vzoru, jako je sako, výsledný formálnější look je jako stvořený pro byznys schůzku. Naopak pokud si ke stejnému saku vezmete bílé tričko, džíny a tenisky, máte perfektní outfit na víkendový výlet.

Výhoda #3 – Elegance bez limitů

Klasická, formální obleková saka musí splňovat řadu pravidel ohledně střihu a konstrukce. Zato u separátního saka je těchto limitů mnohem méně.

Tak například nakládané kapsy. U formálního oblekového saka „se nenosí“, u separátního saka si je můžete s klidem dovolit. A hned máte místo, kam pohodlně schováte třeba bonbony pro děti při rodinném výletu, psí pamlsek na procházku parkem nebo jakoukoli jinou maličkost, bez níž se sami neobejdete – a to aniž s sebou musíte nosit tašku.

A pokud vám v létě bývá v saku horko nebo potřebujete sako, které si můžete bez výčitek svědomí sbalit do cestovního zavazadla, sáhněte po kompletně nepodšitém saku. Protože nemá vnitřní konstrukci ani podšívku, je perfektně prodyšné. Navíc když ho srolujete do cestovní tašky, nic se mu nestane a pořád vypadá skvěle.

Přijďte si vybrat to svoje!

Separátní sako je dobrý nápad, co říkáte? Jestli chcete, můžete ho mít třeba už dnes – stačí si u nás v Manemo vybrat z několika krásných separátních sak z konfekční kolekce (jako vždy pouze v pár kusech).

Pokud byste ovšem chtěli 100% originál přesně na míru (se všemi detaily přesně podle vašeho vkusu), zrovna minulý týden nám ze slunné Itálie přišly parádní nové látky. Není nic snazšího než si z nich v našem showroomu vybrat tu pravou, povědět nám své představy – a my už vychytáme střih a všechny detaily až do poslední knoflíkové dírky.

A protože separátní sako vyjadřuje váš styl a jedinečnost na první dobrou, zmíněné látky jsme nakoupili záměrně v omezené metráži – nehrozí tedy, že byste potkali někoho v podobném outfitu.

Pánové, těšíme se na vás  v showroomu Manemo v pražské Pštrossově ulici!