Jak vybrat ten správný kabát?

28. srpna 2023

"Já oblek nenosím, takže je mi kabát k ničemu"... neboli největší mýlka současného nošení kabátů.

Z praxe víme, že různorodost jednotlivých kabátových střihů a jejich určení bývá spíše všeobecně neznámou. Stejně jako ostatní oblečení šité na míru, i kabát může být striktně formální nebo ryze volnočasový. Stačí se zamyslet, co nejčastěji nosíte a jaký styl dress codu je vám nejbližší.

Pro lepší představu jsme pro vás připravili rozdělení jednotlivých střihů a jejich určení do daných dress codů. Nicméně neberte to jako něco vytesané do kamene. Při šití na míru můžeme kabát přizpůsobit ještě daleko více vašemu stylu a vkusu. 

Formální kabáty


Pokud kabát nosíte převážně přes oblek, jeden
z vhodných favoritů je kabát střihu chesterfield.
Ať už zvolíte jednořadou nebo dvouřadou fazónu, kabát vždy pozvedne zbytek outfitu a přidá vám
na formálnosti. 

Smart casual kabáty


Jestliže dáváte přednost aktuálně nejrozšířenějšímu dress codu typu smart casual a chcete kabát nosit přes sako a kombinovat ho i s více ležérními kousky vašeho šatníku, doporučovali bychom následující střihy - ulster (na fotce vpravo), raincoat, covert coat nebo případně chesterfield z méně formálního materiálu.

Casual kabáty

Nosíte v zimě nejradši silné roláky a svetry bez saka a nebaví vás zimní péřové bundy?

V tomto případě doporučujeme zejména 3 varianty:

Peacoat. Dvouřadý kabát kratší délky je nadčasový a pro městský styl výrazně stylovější než péřovka, tu si šetřete na hory.

Raglán. Delší varianta volnočasového kabátu se zapínáním až ke krku. Funkční vysoký límec a pásek v kombinaci s “áčkovým” volnějším střihem, vám umožní dostatečnou kreativitu během nošení. Specifikací raglánu je absence “náramenice”. Rukáv sahá až k průkrčníku a vytváří tak méně formální siluetu.

Raincoat. Pokud se vám líbí raglán, ale přeci jen chcete, aby byl kabát lehce formálnější (rozuměj vojenský) a více vypasovaný, tak se jedná pro vás o ideální střih. 

Když je v kabátu moc velké teplo, nebo naopak zima

Pokud vám bývá přes zimu chladno, jsme schopni do kabátu všít prošívanou podšívku z hřejivého vatelínu. Jestli jste outdoorový nadšenec a zajímá vás hodnota vodního sloupce, tak máme v nabídce i nepromokavé materiály. 

Pokud vám bývá v kabátu naopak zbytečně teplo a hledáte spíše ochranou vrstvu do sychravých dní, tak doporučujeme u nás nechat ušít nepodšitý kabát, který je lehčí a více sportovnější.